Milovníci snídaní a brunche mají jasno – nic se nevyrovná dokonalému vejci Benedikt. Když se ze šálku line vůně čerstvé kávy a na talíři na vás čeká kombinace křupavého toustu, jemné šunky nebo lososa, pošírovaného vejce a sametové holandské omáčky, víte, že den začíná správně. Ačkoliv vypadá jako luxusní pokrm z hotelového menu, připravit jednoduché vejce Benedikt zvládnete hravě i doma. A já vám v tom rád pomůžu – krok za krokem.

Co je vejce Benedikt?
Benedikt vejce je klasický americký pokrm, který se prvně objevil v 19. století. Tradičně se skládá z:
- opečené poloviny anglického muffinu
- plátku šunky nebo uzeného lososa
- pošírovaného vejce
- holandské omáčky (Hollandaise)
Tato ikonická snídaně je hvězdou každého brunch menu. S trochou tréninku ji zvládnete i vy a uděláte s ní dojem na hosty i sami na sebe.
Ingredience
Na 2 porce budete potřebovat:
- 2 anglické muffiny nebo jiný druh křupavého pečiva
- 4 vejce
- 4 plátky kvalitní šunky, slaniny nebo uzeného lososa
- 1 lžíce octa
- sůl a pepř
Na holandskou omáčku:
- 3 žloutky
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetku soli a kajenského pepře
Pomůcky, které budete potřebovat
- Metla nebo ruční mixér
- Nízký hrnec na pošírování vajec
- Rendlík na omáčku
- Miska na vodní lázeň
- Naběračka nebo cedník na vyjmutí vajec
- Toustovač nebo pánev

Postup krok za krokem
1. Připravte holandskou omáčku
V misce nad vodní lázní šlehejte žloutky s citronovou šťávou, dokud nezbělá a nezhoustne. Pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a neustále šlehejte. Ochuťte solí a špetkou kajenského pepře. Udržujte v teple.
2. Pošírujte vejce
V hrnci přiveďte vodu se lžičkou octa těsně pod bod varu. Rozklepněte vejce do misky, pak ho opatrně vložte do vody. Vařte 3 minuty, pak opatrně vyjměte.
3. Opečení pečiva a masa
Muffiny nebo pečivo opečte dozlatova. Krátce orestujte šunku nebo ohřejte lososa.
4. Sestavení
Na opečený muffin dejte plátek masa. Položte pošírované vejce. Zalijte holandskou omáčkou a posypte čerstvým pepřem.
Tipy pro začátečníky
- Trik s cedníkem: Rozklepnete-li vejce do jemného cedníku, zbavíte se řidšího bílku, který by ve vodě "vlál".
- Teplota vody je klíčová: Voda by měla jen lehce bublat, ne vřít.
- Nepřevařujte vejce: žloutek by měl být tekutý, ale ne syrový.
- Omáčku lze zachránit: Když se srazí, zkuste přidat lžičku studené vody a intenzivně šlehat.
Varianty receptu
Vejce Benedikt je jako bílé plátno. Zde jsou některé obměny, které stojí za vyzkoušení:
- Florentine: Nahraďte šunku špenátem osmaženým na česneku.
- Norwegian: Použijte uzeného lososa pro sofistikovanější verzi.
- Avokádový twist: Namažte toast rozmačkaným avokádem.
- Vegetariánské: Zkuste grilovanou cuketu, rajče nebo plátek halloumi.
Chcete to zdravější? Vyměňte máslo v omáčce za jogurtovou verzi a použijte celozrnný toast.

Připravte si chuťový zážitek
Jednoduché vejce Benedikt zvládnete i bez michelinské hvězdy. Až si je příště připravíte na snídani nebo brunch, nezapomeňte si vychutnat každé sousto. Tento vejce Benedikt recept vás naučí nejen mistrovství v kuchyni, ale i radost z vlastní tvorby. Protože nejlepší začátek dne? To je poctivá snídaně s láskou.
Zdroje
- https://magazin.recepty.cz/clanky/vejce-benedikt-postup-pripravy-kralovske-snidane-kterou-si-zamiloval-cely-svet-535.html?
- https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/vejce-benedikt-s-holandskou-omackou/?
- https://honzovyrecepty.cz/recepty/snidane/vejce-benedikt-s-domaci-holandskou-omackou/?
##AUTOR##KATEŘINAT
##BLOG## https://www.natima.cz/blog/ghi--prepustene-maslo--ktere-vas-prekvapi/
##BLOG## https://www.natima.cz/blog/vejce-jako-superpotravina--maly-zazrak-plny-zivin/
##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-spravne-kombinovat-bilkoviny-a-sacharidy/
##BLOG## https://www.natima.cz/blog/zdrava-snidane--jak-zacit-den-plny-energie/
##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-si-sestavit-jidelnicek-na-miru/
