Recept na vejce Benedikt: Jednoduchý návod pro začátečníky

Milovníci snídaní a brunche mají jasno – nic se nevyrovná dokonalému vejci Benedikt. Když se ze šálku line vůně čerstvé kávy a na talíři na vás čeká kombinace křupavého toustu, jemné šunky nebo lososa, pošírovaného vejce a sametové holandské omáčky, víte, že den začíná správně. Ačkoliv vypadá jako luxusní pokrm z hotelového menu, připravit jednoduché vejce Benedikt zvládnete hravě i doma. A já vám v tom rád pomůžu – krok za krokem.

vejce-benedikt-s-pažitkou-brunch2

snídaně-vejce-benedikt

Co je vejce Benedikt?

Benedikt vejce je klasický americký pokrm, který se prvně objevil v 19. století. Tradičně se skládá z:

  • opečené poloviny anglického muffinu
  • plátku šunky nebo uzeného lososa
  • pošírovaného vejce
  • holandské omáčky (Hollandaise)

Tato ikonická snídaně je hvězdou každého brunch menu. S trochou tréninku ji zvládnete i vy a uděláte s ní dojem na hosty i sami na sebe.

Ingredience

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 2 anglické muffiny nebo jiný druh křupavého pečiva
  • 4 vejce
  • 4 plátky kvalitní šunky, slaniny nebo uzeného lososa
  • 1 lžíce octa
  • sůl a pepř

Na holandskou omáčku:

  • 3 žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetku soli a kajenského pepře

Pomůcky, které budete potřebovat

  • Metla nebo ruční mixér
  • Nízký hrnec na pošírování vajec
  • Rendlík na omáčku
  • Miska na vodní lázeň
  • Naběračka nebo cedník na vyjmutí vajec
  • Toustovač nebo pánev

příprava-holandské-omáčky

Postup krok za krokem

1. Připravte holandskou omáčku

V misce nad vodní lázní šlehejte žloutky s citronovou šťávou, dokud nezbělá a nezhoustne. Pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a neustále šlehejte. Ochuťte solí a špetkou kajenského pepře. Udržujte v teple.

2. Pošírujte vejce

V hrnci přiveďte vodu se lžičkou octa těsně pod bod varu. Rozklepněte vejce do misky, pak ho opatrně vložte do vody. Vařte 3 minuty, pak opatrně vyjměte.

3. Opečení pečiva a masa

Muffiny nebo pečivo opečte dozlatova. Krátce orestujte šunku nebo ohřejte lososa.

4. Sestavení

Na opečený muffin dejte plátek masa. Položte pošírované vejce. Zalijte holandskou omáčkou a posypte čerstvým pepřem.

Tipy pro začátečníky

  • Trik s cedníkem: Rozklepnete-li vejce do jemného cedníku, zbavíte se řidšího bílku, který by ve vodě "vlál".
  • Teplota vody je klíčová: Voda by měla jen lehce bublat, ne vřít.
  • Nepřevařujte vejce: žloutek by měl být tekutý, ale ne syrový.
  • Omáčku lze zachránit: Když se srazí, zkuste přidat lžičku studené vody a intenzivně šlehat.

Varianty receptu

Vejce Benedikt je jako bílé plátno. Zde jsou některé obměny, které stojí za vyzkoušení:

  • Florentine: Nahraďte šunku špenátem osmaženým na česneku.
  • Norwegian: Použijte uzeného lososa pro sofistikovanější verzi.
  • Avokádový twist: Namažte toast rozmačkaným avokádem.
  • Vegetariánské: Zkuste grilovanou cuketu, rajče nebo plátek halloumi.

Chcete to zdravější? Vyměňte máslo v omáčce za jogurtovou verzi a použijte celozrnný toast.

vejce-benedikt-s-lososem-a-avokádem

Připravte si chuťový zážitek

Jednoduché vejce Benedikt zvládnete i bez michelinské hvězdy. Až si je příště připravíte na snídani nebo brunch, nezapomeňte si vychutnat každé sousto. Tento vejce Benedikt recept vás naučí nejen mistrovství v kuchyni, ale i radost z vlastní tvorby. Protože nejlepší začátek dne? To je poctivá snídaně s láskou.

Zdroje

  1. https://magazin.recepty.cz/clanky/vejce-benedikt-postup-pripravy-kralovske-snidane-kterou-si-zamiloval-cely-svet-535.html?
  2. https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/vejce-benedikt-s-holandskou-omackou/?
  3. https://honzovyrecepty.cz/recepty/snidane/vejce-benedikt-s-domaci-holandskou-omackou/?

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/ghi--prepustene-maslo--ktere-vas-prekvapi/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/vejce-jako-superpotravina--maly-zazrak-plny-zivin/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-spravne-kombinovat-bilkoviny-a-sacharidy/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/zdrava-snidane--jak-zacit-den-plny-energie/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-si-sestavit-jidelnicek-na-miru/