Butter Chicken jako z indické restaurace si připravíte i doma – jednoduše, s dostupnými surovinami a bez složitého vaření. Představte si talíř plný šťavnatého kuřete, zalitého sametově jemnou, máslovou omáčkou s vůní exotického koření. Tento ikonický pokrm patří mezi nejoblíbenější indická jídla na světě a s tímto butter chicken receptem si ho snadno zvládnete uvařit i ve vlastní kuchyni.

Co je Butter Chicken?
Butter Chicken, neboli také Murgh Makhani, je jedno z nejslavnějších indických jídel. Vznikl v Dillí v polovině 20. století, původně jako způsob, jak zužitkovat zbytky tandoori kuřete – a vznikla legenda.
Jedná se o pokrm z jemného kuřecího masa, marinovaného v jogurtu a koření, které se poté podává v krémové, rajčatové omáčce s máslem a smetanou. Výsledkem je sametově krémová, bohatá chuť, která kombinuje jemnost, kořeněnost i sladkost v naprosto dokonalé rovnováze.
Suroviny – co budete potřebovat?
Nemusíte být šéfkuchař z Bombaje ani vlastnit tajné indické koření. Většinu ingrediencí koupíte v běžném obchodě. Zde je seznam:
Na maso:
- 600 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků (bez kůže a kostí)
- 150 g bílého jogurtu (ideálně plnotučný)
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžičky garam masaly
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého chilli (můžete upravit dle chuti)
- šťáva z ½ citronu
- sůl a pepř dle chuti
Na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 střední cibule, jemně nasekaná
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 400 g drcených rajčat (nebo rajčatová passata)
- 100 ml smetany ke šlehání (30 %)
- 1 lžíce cukru nebo medu
- špetka garam masaly navíc
##PRODUKT## https://www.natima.cz/sonnentor-kmin-rimsky-bio--mlety--40-g/
##PRODUKT## https://www.natima.cz/alce-nero-bio-citronova-stava-100-250-ml/
##PRODUKT## https://www.natima.cz/alce-nero-bio-rajcatove-pyre-passata--500-g/
Postup krok za krokem
Teď přichází hlavní hvězda večera – samotné vaření. Nemusíte se bát, jde o jednoduchý recept, který zvládnete i po náročném dni v práci.
- Marinování masa
Nakrájejte maso na větší kostky a vložte do mísy s jogurtem, citronovou šťávou a kořením. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc v lednici. - Opékání masa
Na pánvi rozehřejte olej a opečte maso dozlatova ze všech stran. Není třeba ho propékat úplně – v omáčce se dodělá. - Příprava omáčky
Ve stejné pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte česnek a zázvor. Jakmile se rozvoní, přidejte rajčata a vařte cca 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. - Mixování (volitelné)
Pokud chcete omáčku úplně hladkou, použijte tyčový mixér. Jinak ji můžete nechat rustikálnější. - Závěrečné spojení
Vraťte maso zpět do omáčky, přidejte smetanu, cukr a dochuťte garam masalou. Nechte probublávat ještě 10–15 minut.

Tipy pro dokonalý výsledek
Proč neudělat z Butter Chicken domácí mistrovské dílo? Zde je pár rad, které se hodí i zkušenějším kuchařům:
- Použijte stehenní řízky – jsou šťavnatější než kuřecí prsa.
- Nepodceňujte marinování – delší doba znamená výraznější chuť.
- Máslo nesmí chybět – klidně sáhněte po nesoleném, ať máte chuť více pod kontrolou.
- Smetanu lze nahradit kokosovým mlékem – pokud chcete trochu exotiky nebo bezlaktózovou verzi.
- Cukr nebo med dodá omáčce kulatost – nebojte se s ním vybalancovat kyselost rajčat.
S čím podávat Butter Chicken?
Tenhle pokrm je jako koncert chutí, ale s dobře zvolenými přílohami zazní ještě hlasitěji:
- Basmati rýže – lehká a voňavá, ideální kontrast k husté omáčce.
- Naan chléb – měkký, ideální na nabírání omáčky (a věřte, že ji budete chtít nabírat!).
- Jogurtová raita – osvěžující, chladivá a skvěle vyvažuje pikantnost.
- Cibulový salát s koriandrem a citronem – jednoduchý, ale efektní doplněk.
Recept, který stojí za to vyzkoušet
Ať už jste milovníkem indických jídel, nebo jen hledáte nový kuřecí maso recept, Butter Chicken je sázka na jistotu. Zamilujete si ho pro jeho jednoduchost, hloubku chutí i to, že se dá připravit během jednoho večera.
Pokud hledáte jednoduchý recept, který ohromí vaši rodinu, přátele nebo jen potěší vaše chuťové pohárky po dlouhém dni – právě jste ho našli.
Uvařte si doma něco výjimečného, bez stresu a s úsměvem. A pokud se vám bude Butter Chicken líbit, nezapomeňte se podělit – nebo si ho klidně nechte jen pro sebe.
Dobrou chuť a namaste!
##AUTOR##KATEŘINAT
##BLOG## https://www.natima.cz/blog/recept-na-vejce-benedikt--jednoduchy-navod-pro-zacatecniky/
##BLOG## https://www.natima.cz/blog/energeticka-bilance--klic-k-pochopeni-tela--vyzivy-i-hubnuti/
##BLOG## https://www.natima.cz/blog/ghi--prepustene-maslo--ktere-vas-prekvapi/
##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-spravne-kombinovat-bilkoviny-a-sacharidy/
##BLOG## https://www.natima.cz/blog/kurkuma--jake-ma-doopravdy-ucinky-na-zdravi/