Co jsou vlastně antioxidanty, volné radikály a oxidační stres?
Co jsou volné radikály?
Volný radikál lze definovat jako jakoukoli molekulární sloučeninu, která obsahuje nespárovaný elektron a je schopná samostatně existovat. Právě díky tomuto nepárovému elektronu je mnoho radikálů nestabilních a vysoce reaktivních. Pokud volný radikál reaguje s jinými molekulami, tak jim může buď darovat elektron, nebo elektron přijmou. Chovají se tedy jako oxidanty a reduktanty.
Mezi nejběžnější volné radikály patří například hydroxilové radikály či peroxid vodíku. Jedná se o vysoce reaktivní formy, které jsou schopny v jádře a v membránách buněk poškozovat biologicky významné molekuly, jako jsou DNA, proteiny, sacharidy a lipidy.
Je známo, že nadměrnou tvorbu volných radikálů podporuje několik faktorů životního stylu, stresu a životního prostředí, včetně:
- znečištěné ovzduší
- cigaretový kouř
- příjem alkoholu
- toxiny
- vysoká hladina cukru v krvi
- vysoký příjem polynenasycených mastných kyselin
- bakteriální, plísňové nebo virové infekce
- příliš mnoho nebo příliš málo kyslíku v těle
- intenzivní a dlouhodobé cvičení, které způsobuje poškození tkání
- nedostatek antioxidantů
Co jsou antioxidanty?
Antioxidanty jsou látky, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Mohou tedy zpomalit nebo dokonce úplně zastavit poškození buněk způsobené volnými radikály. Lidské tělo je schopno si vytvářet vlastní antioxidanty, například jeden z nejsilnějších antioxidantů glutathion. Antioxidanty se však nacházejí i v potravě, a to ať už rostlinného či živočišného původu. Důležitý je především dostatečný příjem antioxidantů. Některé antioxidanty jsou dokonce nezbytné pro fungování organismu - konkrétně vitaminů C a E.
Mezi nejlepší zdroje antioxidantů se řadí například:
- Hořká čokoláda a kakao
- Pekanové ořechy
- Borůvky, jahody a maliny
- Artyčok
- Červené hlávkové zelí
- Fazole
- Špenát
- Zelený čaj
- Citrusy
Co je oxidační stres?
Volné radikály jsou i přes to všechno důležité pro fungování lidského organismu. Je však nutno udržovat rovnováho mezi volnými radikály a antioxidanty. Pokud koncentrace volných radikálů převýší koncentraci antioxidantů dochází k oxidačnímu stresu. Právě tato nerovnováha má za následek poškození mnoha tkání a může časem vést k řadě onemocnění.
V dnešní době je běžné, že příjem antioxidantů ze stravy není dostatečný k udržení rovnováhy, především pokud je člověk vystavován škodlivým vlivů prostředí.
Doplňky stravy pro doplnění antioxidantů