Představte si svět, kde vaše tělo dostává přesně ty vitamíny, které potřebuje, v nejúčinnější formě, přímo připravené k využití. Zní to jako sci-fi? S naším Natios Activated B-Complex se tento sen stává realitou. Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro nespočet tělesných funkcí, od produkce energie z potravy kterou konzumujeme, po podporu nervového systému, která zprostředkovává komunikaci mezi mozkem a tělem, což umožňuje správné fungování svalů, orgánů a smyslových reakcí.
I přes rozmanitost vitamínů B není každý z nich rovnocenný. Aktivní formy těchto vitamínů jsou klíčem k maximální účinnosti a my jsme je pro vás spojili v jednom revolučním doplňku stravy. V našem blogu se podíváme na podrobné složení B-Complexu a jeho přínosů pro vaše zdraví. Přidejte se k nám a objevte, jak může Natios Activated B-Complex změnit kvalitu vašeho života.
Aktivní vs. Neaktivní Formy Vitamínů Skupiny B
Rozdíl mezi aktivními a neaktivními formami vitamínů skupiny B může mít zásadní dopad na to, jak efektivně váš organismus využívá tyto životně důležité látky. Aktivní formy vitamínů jsou přímo použitelné tělem bez další přeměny, což znamená, že jsou rychleji a účinněji absorbovány. Naproti tomu neaktivní formy potřebují další metabolické kroky k přeměně na aktivní formu, což může vést ke ztrátě účinnosti. Kromě toho lidé s určitými genetickými variantami nebo zdravotními podmínkami mohou mít potíže s metabolizací neaktivních forem vitamínů B.
Proč užívat B-komplex?
Proč vlastně sáhnout po B-komplexu? Tato otázka se často vybavuje v momentě, kdy se začneme zabývat péčí o své zdraví. B-komplex je klíčem k mnoha důležitým procesům v našem těle, včetně podpory metabolismu, nervového systému a zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Každý vitamín B má svůj jedinečný přínos, a když jsou všechny přítomny v optimálním množství, společně mohou vytvořit síť podporující celkové zdraví a pohodu.
Bohužel, mnoho z nás nedostává dostatečné množství těchto vitamínů pouze ze stravy, zvláště pokud máte restriktivní stravu nebo procházíte obdobím zvýšeného stresu, což může vyžadovat vyšší příjem těchto důležitých živin. Proto se B-komplex v podobě doplňku stravy stává užitečným prostředkem k zajištění dostatečného příjmu a podpoře celkového zdraví a vitality.
Benefity 16 obsažených aktivních složek
I. Niacin (vitamín B3 z inositol hexanikotinátu)
Niacin, známý též jako vitamín B3, je klíčovou živinou pro správnou funkci každé části vašeho těla. Je obsažen v různých potravinách, především v masu, drůbeži, rybách, ořechách a luštěninách. Jako doplněk stravy může niacin napomoci ke snížení hladiny cholesterolu, zmírnění artritických potíží, podpoře funkce mozku a zlepšení stavu pokožky.
Nové studie naznačují, že může také pomoci předcházet některým typům rakoviny kůže. Jedno výzkumné zjištění ukázalo, že užívání 500 mg nikotinamidu - formy niacinu - dvakrát denně snížilo výskyt nemelanomové rakoviny kůže u vysoce rizikových jedinců [1].
II. Kyselina alfa lipoová
Kyselina alfa-lipoová je organická látka přítomná ve všech buněčných strukturách lidského těla. Vzniká uvnitř mitochondrií, kde podporuje enzymy při procesu přeměny živin na energii [2].
Vyniká také svými antioxidačními účinky, které jsou spojeny s několika výhodami, jako je regulace hladiny cukru v krvi, snížení zánětu, zpomalení procesu stárnutí kůže a zlepšení funkce nervů. Kyselinu alfa lipoovou produkují lidé pouze v omezeném množství, proto se mnozí uchylují k určitým potravinám nebo doplňkům stravy, aby maximalizovali její příjem.
III. Vitamin C (z lipozomálního komplexu kyseliny askorbové)
Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je klíčovou živinou nezbytnou pro mnoho důležitých funkcí v těle. Je zapojen do biosyntézy kolagenu, což je základní proteinová složka pojivových tkání, kostí, chrupavky, kůže a cév. Dále funguje jako kofaktor při tvorbě neurotransmiterů (katecholaminů), které jsou důležité pro fungování nervové soustavy, a také při tvorbě L-karnitinu, který je nezbytný pro přeměnu tuků na energii. Vitamin C je také nezbytný pro tvorbu aminokyselin a některých peptidových hormonů. Pokud nedochází k dostatečnému příjmu vitamínu C, mohou se objevit vážné zdravotní komplikace.
Liposomální forma vitaminu C má téměř 100% vstřebatelnost, což je hlavní výhoda oproti běžné formě vitaminu C. Liposomy jsou mikroskopické bubliny s dvojitou fosfolipidovou membránou, které efektivně dopravují živiny, jako je vitamin C, do krevního oběhu, kde je chrání před oxidací a degradací, čímž zvyšují jejich stabilitu a účinnost.
Studie naznačují, že vitamin C může mít roli i v prevenci některých typů rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho byly zaznamenány pozitivní účinky vitaminu C na nervový systém a jeho schopnost snižovat záněty a oxidativní stres v těle, což má potenciál pomoci v prevenci a léčbě některých chronických a akutních onemocnění [3].
IV. Betain (trimethylglycin)
Trimethylglycin (TMG), také známý jako betain, je chemická sloučenina, která se skládá z glycinu spojeného se třemi methylovými skupinami. Tělo tuto látku produkuje přirozeně a najdeme ji i v potravinách jako je červená řepa. Tato látka se často využívá k podpoře sportovního výkonu a k posílení zdraví srdce a jater. Trimethylglycin hraje klíčovou roli v chemickém procesu zvaném metylace, který je nezbytný pro správnou tvorbu DNA [4].
V. Vitamin B1 (jako thiamindifosfát chlorid)
Vitamin B1 (thiamin), je klíčovým členem skupiny osmi vitamínů B. Vzhledem k tomu, že thiamin může být v těle uchováván pouze krátkou dobu, je nezbytné jej přijímat pravidelně. Tento vitamín se vyskytuje v celých zrnech, hnědé rýži, vepřovém mase, drůbeži, sójových bobech, ořeších, sušených fazolích, hrášku a obohacených obilovinách [5].
Thiamin je nezbytnou živinou, kterou potřebují všechny tkáně těla k správnému fungování. Byl prvním objeveným vitamínem skupiny B, což je důvod, proč nese číslo 1. Stejně jako ostatní vitamíny skupiny B je thiamin rozpustný ve vodě a pomáhá tělu přeměňovat potravu na energii. Jeho role v metabolismu je klíčová, což ho činí nepostradatelným pro naše celkové zdraví a vitalitu.
VI. Vitamín B2 (jako riboflavin 5-fosfát)
Vitamín B2, známý také jako riboflavin, přináší mnoho výhod pro vaše zdraví. Kromě udržení zdravého stavu vašich očí a svěžího vzhledu pokožky také podporuje energetický metabolismus a funkci buněk. Mnoho lidí získává dostatečné množství riboflavinu prostřednictvím své stravy. Nicméně někteří lidé, včetně sportovců vegetariánů a veganů, mohou potřebovat doplňky stravy k dosažení doporučené denní dávky.
Studie naznačují, že riboflavin, může hrát důležitou roli v prevenci migrénových záchvatů a ochraně před vznikem šedých zákalů souvisejících s věkem. Tyto poznatky představují naději pro jedince trpící migrénami a pro ty, kteří chtějí udržet svůj zrak co nejzdravější i v pozdním věku [6].
VII. Kyselina pantotenová (vitamín B5 z pantethinu 50%)
Kyselina pantothenová, má v metabolismu významné místo. Spolu s ostatními vitamíny skupiny B hraje klíčovou roli v procesu přeměny proteinů, sacharidů a tuků na energii. Jeho účinky však nekončí pouze u energetického metabolismu. Podílí se také na udržení zdravé pokožky a sliznic, podporuje správnou funkci nervové soustavy a má klíčovou úlohu při tvorbě neurotransmiterů, které přenášejí signály v nervové soustavě [7].
VIII. Inositol (z inositol hexanikotinátu a myo-inositolu)
Inositol, často označovaný jako vitamín B8, není ve skutečnosti vitamínem, ale spíše typem cukru s několika klíčovými funkcemi v těle. Má významný vliv na účinky inzulínu, což může přispívat k lepšímu duševnímu zdraví a k řešení metabolických problémů, včetně cukrovky.
Kromě toho působí na neurotransmitery v mozku, jako jsou serotonin a dopamin, které hrají klíčovou roli v regulaci nálady a emocí. To znamená, že inositol může pomoci zlepšit celkový psychický stav [8].
IX. PABA (kyselina aminobenzoová)
Vitamin B10 je alternativní název pro organickou sloučeninu PABA, která je bílou krystalickou látkou. I když není považován za klasický vitamín nebo základní živinu, je zařazen do komplexu vitamínů B. Tato látka se nachází v různých potravinách, jako jsou pivovarské kvasnice, orgánové maso, houby, celozrnné výrobky a špenát.
PABA je obecně známá pro svou účast při tvorbě kyseliny listové, což je důležitý vitamín B-komplexu, který je nezbytný pro různé funkce v těle, včetně buněčného dělení a tvorby DNA [9].
Mimo jiné má pozitivní účinky na kvalitu kůže a vlasů. Některé studie naznačují, že PABA může pomáhat s kožními problémy, jako je tvrdnutí tkání a zabarvení [10]. Navíc se PABA historicky používala k tmavnutí šedivých vlasů, což bylo podpořeno ranými studiemi, které ukazovaly, že suplementace PABA vedla k repigmentaci [11].
X. Cholin (z cholin dihydrogen citrátu)
Cholin je klíčová živina nezbytná pro správné fungování těla a udržení lidského zdraví. I když vaše játra mohou produkovat malé množství cholinu, většinu musíte získat z potravy. Cholin hraje důležitou roli ve fungování jater, zdravém vývoji mozku, pohybu svalů, nervovém systému a metabolismu.
Cholin je nezbytný pro tvorbu membránových fosfolipidů a neurotransmiteru acetylcholinu. Studie zjistila, že zdraví lidé, kteří byli na dietě bez cholinu po dobu tří týdnů, měli snížené zásoby cholinu v těle a začali vykazovat známky jaterní dysfunkce. Tyto výsledky ukazují, že cholin je nezbytnou živinou, pokud strava neobsahuje dostatek methioninu a kyseliny listové [12].
XI. Vitamin B6 (jako pyridoxal 5-fosfát [P-5-P])
Vitamin B6 nabízí mnoho přínosů, včetně podpory mozkové činnosti a posílení imunitního systému. Mezi potraviny bohaté na vitamín B6 patří cizrna, tofu a hovězí játra. Vitamín B6 plní v těle řadu funkcí a je zapojen do více než 100 enzymatických reakcí. Jedním z jeho hlavních úkolů je podpora přeměny bílkovin, tuků a sacharidů na energii [13].
Vitamin B6 je důležitý pro tvorbu neurotransmiterů, které fungují jako klíčové chemické látky v mozku. Také se podílí na regulaci energetické spotřeby mozku. Výzkumy ukazují, že starší jedinci s vyššími hladinami vitamínu B6 v krvi mají lepší paměť [14].
XII. Hořčík (z bisglycinátu hořečnatého)
Hořčík je nezbytným minerálem pro optimální fungování mozku a těla. Hraje klíčovou roli v udržování správné hladiny cukru v krvi a podporuje sportovní výkon. Tento důležitý minerál je obsažen v různých potravinách, včetně listové zeleniny, ořechů, semen a fazolí, ale mnoho lidí nedostává dostatečné množství hořčíku ve své stravě.
Hořčík funguje jako kofaktor v biochemických reakcích prováděných enzymy. Je zapojen do více než 600 reakcí v těle, což zahrnuje procesy jako je tvorba energie z potravy, syntéza nových bílkovin z aminokyselin a údržba genetické informace v DNA a RNA [15].
Jeho vliv se neomezuje jen na fyzické procesy, hořčík také reguluje nervový systém a neurotransmitery, které přenášejí signály po celém mozku a nervovém systému. Nedostatek hořčíku v těle může vést k různým zdravotním problémům, včetně poruch nálady, únavy a svalových křečí.
XIII. Koenzym Q10
Koenzym Q10 je přirozeně přítomný v těle, přičemž nejvyšší koncentrace se nachází v srdci, játrech, ledvinách a slinivce břišní. Jeho funkce spočívá v produkci energie v buňkách prostřednictvím tvorby antioxidantu adenosintrifosfátu (ATP), což pomáhá přenášet buněčnou energii a zároveň chrání buňky před oxidačním stresem.
Vzhledem k tomu, že CoQ10 je přítomný převážně v buněčných mitochondriích, bylo zjištěno, že může být účinný při léčbě migrény [16]. S postupujícím věkem se snižuje účinnost mitochondrií, což může vést k odumírání mozkových buněk a přispívat k onemocněním, jako jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Podle některých studií může CoQ10 zpomalit progresi těchto neurodegenerativních onemocnění [17, 18]
XIV. Biotin
Biotin, známý také jako vitamín B7 nebo vitamín H, je důležitý pro udržení zdravého stavu vlasů, kůže a nehtů. I když většina lidí získává dostatečné množství biotinu z vyvážené stravy, existují tvrzení, že vyšší příjem biotinu může mít několik přínosů. Patří mezi ně možnost regulovat hladinu cukru v krvi a podpora celkového zdraví vlasů, kůže a nehtů.
Existuje hypotéza, že doplnění biotinu by mohlo být prospěšné pro těhotné ženy, přičemž by mohlo přispět k zdravějšímu vývoji plodu. Nedávné studie také naznačují, že biotin hraje důležitou roli v buněčné signalizaci, regulaci genů a struktuře chromatinu [19].
XV. Vitamín B12 (jako methylkobalamin)
Vitamín B12 (kobalamin), je klíčovým vitamínem, který tělo potřebuje, ale není schopno jej produkovat samo. Doplňky vitamínu B12 mohou přinášet různé výhody pro vaše tělo a celkové zdraví, od podpory očí a mysli po péči o kosti, vlasy a kůži.
Vitamin B12 není jen nutričním doplňkem, může mít také příznivý vliv na vaši náladu. Dostatečný příjem tohoto vitamínu může pomoci udržovat pozitivní duševní stav a podpořit celkové pocity pohody. Tento účinek byl potvrzen výzkumem, který zjistil, že vitamíny B mohou pomoci zlepšit náladu spojenou se stresem, a to jak u zdravých jedinců, tak u těch, kteří jsou více náchylní k příznakům deprese [20].
XVI. Folát (jako 5-methyltetrahydrofolát)
Folát je skupina podobných sloučenin s důležitými nutričními vlastnostmi. Jeho aktivní forma, nazývaná 5-methyltetrahydrofolát (5-MTHF), je vitamín B9. V trávicím systému se folát přemění na biologicky aktivní formu vitamínu B9, tedy 5-MTHF, než vstoupí do krevního oběhu [21].
Folát přináší řadu možných výhod pro vaše zdraví. Mezi ně patří snížení rizika poruchy autistického spektra (ASD) a určitých typů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva a konečníku. Dále byl spojen s redukcí hladiny homocysteinu v těle, což může snížit riziko srdečního infarktu, mrtvice a demence. Navíc může hrát roli při snižování rizika deprese a zlepšení účinnosti některých antidepresiv [22].
Závěr
Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro mnoho tělesných funkcí, od produkce energie po podporu nervového systému a zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Natios Activated B-Complex obsahuje všechny důležité aktivní formy vitamínů B v jednom, čímž vytváří komplexní podporu pro celkové zdraví a vitalitu. Pro ty z vás, kteří nedostávají dostatečné množství těchto vitamínů ze stravy, je tento doplněk stravy ideálním řešením. Přesvědčte se sami a zažijte, jak může podpořit vaše tělo a mysl každý den. Natios Activated B-Complex je cesta k lepšímu zdraví a vitalitě.
Použitá literatura:
1. A. C. Chen et al., „A Phase 3 Randomized Trial of Nicotinamide for Skin-Cancer Chemoprevention", N Engl J Med, roč. 373, č. 17, s. 1618–1626, říj. 2015, doi: 10.1056/NEJMoa1506197.
2. L. Packer a E. Cadenas, „Lipoic acid: energy metabolism and redox regulation of transcription and cell signaling", J Clin Biochem Nutr, roč. 48, č. 1, s. 26–32, led. 2011, doi: 10.3164/jcbn.11-005FR.
3. G. Grosso et al., „Effects of vitamin C on health: A review of evidence", Frontiers in bioscience : a journal and virtual library, roč. 18, s. 1017–29, čer. 2013, doi: 10.2741/4160.
4. L. A. Zinovkina a R. A. Zinovkin, „DNA Methylation, Mitochondria, and Programmed Aging", Biochemistry (Mosc), roč. 80, č. 12, s. 1571–1577, pro. 2015, doi: 10.1134/S0006297915120044.
5. J. Martel, C. Kerndt, a D. Franklin, „Vitamin B1 (Thiamine)", 2020, s. PMID: 29493982.
6. H. J. Powers, „Riboflavin (vitamin B-2) and health12", The American Journal of Clinical Nutrition, roč. 77, č. 6, s. 1352–1360, čer. 2003, doi: 10.1093/ajcn/77.6.1352.
7. „Encyclopedia of Dietary Supplements | Paul M. Coates, Joseph M. Betz",. Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: https://www.taylorfrancis.com/books/edit/10.1201/b14669/encyclopedia-dietary-supplements-paul-coates-marc-blackman-joseph-betz-gordon-cragg-mark-levine-joel-moss-jeffrey-white
8. J. Levine, „Controlled trials of inositol in psychiatry", Eur Neuropsychopharmacol, roč. 7, č. 2, s. 147–155, kvě. 1997, doi: 10.1016/s0924-977x(97)00409-4.
9. Y. G. Ko a P. X. Ma, „Growth of oriented p-aminobenzoic acid crystals by directional freezing", CrystEngComm, roč. 14, č. 23, s. 7891–7894, zář. 2012, doi: 10.1039/C2CE26285A.
10. SAWALHA, Khalid. Treatment of scleroderma with para-aminobenzoic acid: effect on disease morbidity. Online. ISSN: 2591-7951 Dostupné z: https://www.alliedacademies.org/articles/treatment-of-scleroderma-with-paraaminobenzoic-acid-effect-on-disease-morbidity.pdf. [cit. 2024-05-29].
11. P. Manga, N. Elbuluk, a S. J. Orlow, „Recent advances in understanding vitiligo", F1000Res, roč. 5, s. F1000 Faculty Rev-2234, zář. 2016, doi: 10.12688/f1000research.8976.1.
12. S. Zeisel et al., „Choline, an essential nutrient for humans", FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, roč. 5, s. 2093–8, kvě. 1991, doi: 10.1096/fasebj.5.7.2010061.
13. N. R. Abosamak a V. Gupta, „Vitamin B6 (Pyridoxine)", in StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2024. Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557436/
14. „Office of Dietary Supplements - Vitamin B6". Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-Consumer/
15. J. H. F. de Baaij, J. G. J. Hoenderop, a R. J. M. Bindels, „Magnesium in Man: Implications for Health and Disease", Physiological Reviews, roč. 95, č. 1, s. 1–46, led. 2015, doi: 10.1152/physrev.00012.2014.
16. L. Testai, A. Martelli, L. Flori, A. F. G. Cicero, a A. Colletti, „Coenzyme Q10: Clinical Applications beyond Cardiovascular Diseases", Nutrients, roč. 13, č. 5, s. 1697, kvě. 2021, doi: 10.3390/nu13051697.
17. Komaki H, Faraji N, Komaki A, Shahidi S, Etaee F, Raoufi S, Mirzaei F. Investigation of protective effects of coenzyme Q10 on impaired synaptic plasticity in a male rat model of Alzheimer's disease. Brain Res Bull. 2019 Apr;147:14-21. doi: 10.1016/j.brainresbull.2019.01.025. Epub 2019 Feb 2. PMID: 30721766.
18. Ghasemloo E, Mostafavi H, Hosseini M, Forouzandeh M, Eskandari M, Mousavi SS. Neuroprotective effects of coenzyme Q10 in Parkinson's model via a novel Q10/miR-149-5p/MMPs pathway. Metab Brain Dis. 2021 Oct;36(7):2089-2100. doi: 10.1007/s11011-021-00795-4. Epub 2021 Aug 6. PMID: 34357552.
19. Zempleni J. Uptake, localization, and noncarboxylase roles of biotin. Annu Rev Nutr. 2005;25:175-96. doi: 10.1146/annurev.nutr.25.121304.131724. PMID: 16011464.
20. L. M. Young, A. Pipingas, D. J. White, S. Gauci, a A. Scholey, „A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and ‘At-Risk’ Individuals", Nutrients, roč. 11, č. 9, s. 2232, zář. 2019, doi: 10.3390/nu11092232.
21. „Folate", Linus Pauling Institute. Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/folate
22. „Office of Dietary Supplements - Folate". Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/