Chaga - Houba známá také jako Dar od boha

V dnešní době, kdy roste zájem o alternativní a přírodní metody léčby, se do popředí dostává i unikátní houba zvaná Chaga. Tato houba, uznávána sibiřskými kulturami jako "Dar od boha”, po staletí fascinovala tradiční medicínu a v posledních letech si získala i pozornost moderní vědy.

V tomto článku se vydáme za poznáním Chagy a prozkoumáme její historii, vlastnosti a potenciální benefity pro lidské zdraví. Odhalíme, jak tato houba po staletí sloužila jako lék v tradiční medicíně a jak se v dnešní době stává stále populárnějším doplňkem stravy. Dozvíte se, v jakých formách se Chaga užívá a zda by mohla být darem, který stojí za to začlenit do vaši rutiny.

Chaga, známá také jako rezavec šikmý (Inonotus obliquus), je parazitická houba, která roste na břízách v chladnějších oblastech severní polokoule. Její vzhled je jedinečný a snadno rozpoznatelný, čímž se odlišuje od běžných hub. Tělo Chagy neroste v typickém houbovém tvaru, ale spíše se vyvíjí jako bezforemná masa, která se přichytává ke kmeni břízy. Mladé Chagy jsou žlutohnědé s hladkým povrchem. S věkem tmavnou a získávají charakteristickou černou barvu s popraskaným a hrbolatým povrchem.

Historie houby Chaga 

Léčebné používání zázračné houby Chaga sahá tak daleko do historie, že jeho přesné objevení je nám záhadou. Nejčasnější důkazy pocházejí od Otziho ledového muže, 5300 let staré mumie nalezené s Chagou v jeho váčku. To naznačuje, že lidé používají Čagu po tisíciletí!

Rusové a Skandinávci mají také dlouhou tradici v užívání Chagy pro její zdravotní přínosy. Samotné slovo „čaga“ pochází ze starého ruského slova pro „houbu“ a domorodci v okolí pohoří Ural jsou považováni za jedny z prvních, kteří využívají potenciální zdravotní přínosy Chagy. 

Léčivé benefity chagy

I. Boj proti rakovině

Vysoká koncentrace antioxidantů v houbě Chaga přispívá k jejím potenciálním protirakovinným vlastnostem. Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, které mohou poškozovat buňky a přispívat k různým zdravotním problémům, včetně rakoviny [1].

Studie zkoumají potenciál hub Chaga a jejich působení na přerušení růstu rakovinových buněk. Jedna studie například zaznamenala významné snížení velikosti nádoru o celých 60 % po používání doplňku Chaga. Další studie ukázala pozoruhodné výsledky v zabránění růstu rakovinových buněk, při rakovině jater. Jiné výzkumy naznačují podobné účinky na rakovinu plic, prsu, prostaty a tlustého střeva. Chaga je tedy velice slibná při boji proti rakovině, ale prozatím je nedostatek studií na to, abychom ji považovali za samostatnou léčbu [2].

Chaga - Houba známá také jako Dar od boha

II. Posílení imunitního systému

Zánět je dvousečná zbraň. Je to zásadní obranný mechanismus, ale když trvá příliš dlouho, je spojen s chronickými stavy, jako je srdeční onemocnění a revmatoidní artritida [3].

Výzkumy a studie v laboratořích, vykazují slibné vlastnosti pro posílení imunitního systému, a to regulací chronického zánětu a potlačením škodlivých bakterií a virů. Jedna z těchto studií zjistila, že extrakt z čagy může zmírnit zánět a poškození střev blokováním uvolňování látek podporujících zánět [4].

Výtažek z čagy může posílit imunitní funkci podporou produkce cytokinů, specializovaných proteinů, které regulují imunitní systém. To vede ke zvýšené aktivitě bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj s patogeny, jako jsou bakterie a viry [5, 6]. Díky tomu by tato unikátní houba mohla potenciálně napomáhat v boji proti širokému spektru infekcí, od běžného nachlazení až po závažnější onemocnění.

III. Snížení cholesterolu

Bohatý obsah antioxidantů v houbách chaga může přispívat ke snížení hladiny cholesterolu a tím pádem i k nižšímu riziku srdečních onemocnění. Jedna studie prokázala, že houby chaga snižují LDL cholesterol ("špatný" cholesterol), triglyceridy a celkový cholesterol, a zároveň zvyšují hladinu antioxidantů [7]. Je také prokázáno, že houby chaga podporují hladinu HDL cholesterolu ("dobrého" cholesterolu) [8].

IV. Pomocník při léčbě diabetu

Houby chaga mohou pomoci při cukrovce snížením hladiny cukru v krvi. Obsahují speciální cukry zvané polysacharidy, které dokážou v těle zpomalit odbourávání sacharidů. To zabraňuje tomu, aby hladina cukru v krvi po jídle příliš stoupla. Studie také naznačují, že tyto polysacharidy mohou pomoci snížit triglyceridy, mastné kyseliny a cholesterol v krvi, což může dále prospět zdraví srdce [9].

Jak užívat chagu?

Chaga se dá užívat v různých formách, z nichž každá má své vlastní výhody a nevýhody. Prášek chaga se snadno používá a dávkuje, má vysokou koncentraci živin a lze ho přidávat do smoothie, jogurtů a dalších potravin. Může mít však mírně hořkou chuť. Kapsle jsou pohodlné na užívání, přesné dávkování a oproti prášku jsou bez hořké chuti. Dalším tradičním způsobem užívání chagy jsou čaje. Tento způsob je příjemný a relaxační, lze ho upravit podle chuti. Může mít mírně hořkou chuť a nižší koncentraci živin než prášek nebo kapsle. Dále pak tinktura, která je vysoce koncentrovanou formou chagy, je rychle vstřebatelná do organismu a pohodlná na užívání.

Chaga - Houba známá také jako Dar od boha

Závěr

Zařaďte do svého každodenního života zázraky chagy a zažijte holistický přístup k wellness. Tento výjimečný doplněk stravy nejen posiluje váš imunitní systém, ale také poskytuje úlevu těm, kteří se potýkají se stresem, ať už psychického, fyzického nebo environmentálního původu. Během cesty životem začíná náš imunitní systém, základ našeho zdraví, slábnout, což je patrnější po 35. roce a výrazněji po 50. roce. Tento pokles často otevírá dveře mnoha zdravotním problémům. Houba chaga, plná pokladů živin a bioaktivních látek, může pomoci tomuto poklesu souvisejícímu s věkem čelit a podporovat zdravější a odolnější tělo.

Seznam použité literatury:

[1] F. Zhao et al., “Chemical constituents from Inonotus obliquus and their antitumor activities,” J Nat Med, vol. 70, no. 4, pp. 721–730, Oct. 2016, doi: 10.1007/s11418-016-1002-4.

[2] S. Arata et al., “Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice,” Heliyon, vol. 2, no. 5, p. e00111, May 2016, doi: 10.1016/j.heliyon.2016.e00111.

[3] G. M. Slavich, “Understanding inflammation, its regulation, and relevance for health: A top scientific and public priority,” Brain Behav Immun, vol. 45, pp. 13–14, Mar. 2015, doi: 10.1016/j.bbi.2014.10.012.

[4] Mishra SK, Kang JH, Kim DK, Oh SH, Kim MK. Orally administered aqueous extract of Inonotus obliquus ameliorates acute inflammation in dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice. J Ethnopharmacol. 2012 Sep 28;143(2):524-32. doi: 10.1016/j.jep.2012.07.008. Epub 2012 Jul 20. PMID: 22819687.

[5] Y.-R. Kim, “Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus,” Mycobiology, vol. 33, no. 3, pp. 158–162, Sep. 2005, doi: 10.4489/MYCO.2005.33.3.158.

[6] Ko SK, Jin M, Pyo MY. Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice. J Ethnopharmacol. 2011 Oct 11;137(3):1077-82. doi: 10.1016/j.jep.2011.07.024. Epub 2011 Jul 28. PMID: 21820502.

[7] “Effect of the Inonotus Obliquus Polysaccharides on Blood Lipid Metabolism and Oxidative Stress of Rats Fed High-Fat Diet In Vivo | IEEE Conference Publication | IEEE Xplore.” Accessed: May 03, 2024. [Online]. Available: https://ieeexplore.ieee.org/document/5305591

[8] Sun JE, Ao ZH, Lu ZM, Xu HY, Zhang XM, Dou WF, Xu ZH. Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice. J Ethnopharmacol. 2008 Jun 19;118(1):7-13. doi: 10.1016/j.jep.2008.02.030. Epub 2008 Mar 4. PMID: 18434051.

[9] P. Thomas, W. Elkhateeb, and G. Daba, “Chaga (Inonotus obliquus): a medical marvel but a conservation dilemma?,” Sydowia -Horn-, vol. 72, pp. 123–130, May 2020, doi: 10.12905/0380.sydowia72-2020-0123.